Dobra włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany typ gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, pożywne i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej wrażliwi konsumenci kosztują równie pyszne dania obiadowe takie jak risotto, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku elementom: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w menu są również mniej znane włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i dania z wielu miejsc kraju. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski klimat.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wino włoskie
Żadna szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zapominać trunków. Kolacja w charakterze włoskim bez wyjątku musi zawierać też wino. Odrobina białego wina to przy włoskim posiłku norma. jemy w restauracji Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie bolgheri, kalabryjskie lamezia oraz noto z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako faktycznie włoska, powinna mieć szeroki zestaw win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania trzeba poszukać restauracji, która umie podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film