kawa parzona czy z ekspresu

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. kiedy wynaleziono kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też słusznego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film